Hamam böceğinin tür tespitinin doğru olarak yapılması, iyi bir araştırma – soruşturmanın yapılması, doğru metodu belirleme ve uygun kimyasal seçimi, uygulamanın araştırma verilerine paralel gerçekleştirilmesi, raporlama, tespit ve önerilerin yer aldığı müşteri bilgilendirmesi, hamam böceği ilaçlama hizmetinin en önemli adımlarını oluşturur. Eğitimli bir ilaçlama teknisyeni de işini kusursuz yapmalıdır…
Uygulamada gözden kaçacak bir yuvalanma noktası veya kaynağın tespit edilememesi, müşteri bilgilendirmesinin eksik yapılması gibi bir nüans, başarıyı tamamen ortadan kaldırır. Bunun için elektronik cihazların motor aksamları, süpürgelikler, kablo kanalları gibi yerler, bir fener ve ayna yardımıyla dikkatli olarak incelenmeli, ergin ve larva araştırması yapılarak popülasyon seviyesi ölçülmelidir. Bu aşamada ev sahibi ile yapılacak soruşturmanın önemi de unutulmamalıdır. Kritik nokta ve yuvalanmaların belirlenmesi aşamasında yapılacak bir hata, tür tespiti doğru bile olsa, istenilen sonuca ulaşılmasını kesinlikle engelleyecektir.
Antalya Böcek İlaçlama
Hamam Böceği İlaçlama Metotları Sprey Uygulama (Kalıcı etkili hamam böceği ilacı ile sıvı ilaçlama) Hamam böceklerini yok etmek için kullanılan metotların içinde ilk akla gelen ve en bilindik olanı “Sprey (Sıvı) İlaçlama”dır. İlaçlama metotları içinde en eskisi olduğundan, hamam böceği ilaçlama dendiğinde halkın ilk aklına gelen ilaçlama metodudur. Hamam böceklerine karşı uygun dozlarda, su ile seyreltilen hamam böceği ilaçları ile hazırlanan karışım, sırt pulvarizatör pompaları ile yüzey spreylemesi şeklinde uygulanır. Hamam böceklerinin yaşadığı yuvalar, yiyecek aradıkları yerler ve gezinti bölgeleri hedef alınır. Sprey böcek ilaçları, solunum (koku) yoluyla böcekler üzerinde etkili değildir. Böceklerin ölmesi için ilaçla temas etmesi gerekir.
Kokulu hamam böceği ilaçlama
20 – 25 sene önce ilaçların teknolojik özellikleri günümüzdeki kadar iyi değildi ve o zamanki ilaçların çoğu uygulandıktan sonra, ortamda koku bırakırdı. Bunun sebebi ilaçların formülasyonu ile ilgiliydi.
Zaman geçtikçe ve ilaç teknolojisi ilerledikçe, ortamda hiç koku bırakmayan ilaçlar fazlalaşmaya başladı. Günümüzde insanların yaşam alanlarında kullanılan sprey ilaçların %90’ ı kokusuz ilaçlardır.
Eğer evinizde kokulu ilaçlar ile ilaçlama yapılıyorsa, bu çok büyük ihtimalle zirai böcek ilaçlarıyla uygulama yapılıyor anlamına gelir. Bu sebeple, ilaçlama yapan teknisyenden hangi ilacı kullandığı hakkında bilgi alın ve böcek ilacının orijinal ambalajını mutlaka görün.
Kokusuz hamam böceği ilaçlama
Bu böcek ilaçları, ilaçlanan ortamda ağır bir koku bırakmazlar, çok hafif bir koku olabilir. Koku ve solunum ile etki etmezler. Böceğin ölmesi için temas etmesi gereklidir.
Maalesef ilaçlama sektöründe birçok yetkisiz ve merdiven altı firmalar olduğundan, kokusuz ilaç yerine hiç ilaç kullanmadan su bile sıkan firmalara rastlanabilmektedir.
Kalıcı Etkili Hamam Böceği İlaçlama (Sprey -Sıvı) ne demektir?
Kalıcı etkili sprey (sıvı) ilaçlar püskürtüldükleri yüzeylerde silinmedikleri ve yıkanmadıkları takdirde yaklaşık 30 – 45 gün boyunca kalıcılık etkilerini devam ettirirler. Islak temizlik yapılmamasının önemi: Sprey uygulama sonrası ev sahibi, özellikle ilaç püskürtülen yerlerde ıslak temizlik yapmaması hususunda uyarılmalıdır.
Bu alanlar süpürgelikler, kapı pervazları, dolap arkaları (bazen içleri) vb. hamam böceğinin aktif olduğu alanlardır. Zemin, tezgah, masa gibi alanlarda temizlik yapılmasında sakınca yoktur. Ergin hamam böcekleri üzerindeki etkisi: Yapılan sprey (sıvı) uygulama esnasında, sadece o an orada olan hamam böcekleri ilaçla temas edecek ve öleceklerdir.
Bu erginlerin ancak ’ udur. Geride kalan %90 oranındaki erginler yuvalarında saklanmaktadır ve ilaçla temas etmemişlerdir. Bunlar da yuvalarından çıktıkça, zaman içerisinde kalıcı etkili ilaçların üzerinde dolaşacaklar ve öleceklerdir.
Bütün ergin hamam böceklerinden kurtulmak bir ay kadar bir zaman alabilir. Bu bir ay içinde evde yeni ölmüş olanlar, ölmek üzere olan veya canlı hamam böceği görülmesi normaldir. İyi bir ilaçlama yapıldıysa ve ilaçlama öncesi hamam böceği popülasyonu normal seviyelerde ise, bir ayın sonunda hamam böceği sorunu tamamen bitmelidir.
Jel Hamam Böceği İlaçlama
Hamam böceklerinin görüldüğü yüzeylere, çatlak, yarık, delik, köşe ve elektronik ekipmanlar ve bulundukları hassas alanlara jel ilaçlama özel jel tabancası ile uygulanır.
Uygulama, emici olmayan yüzeylere damla bırakmak ya da bir damlaya eşit olacak şekilde ince şeritler bırakmak sureti ile, ışık yoğunluğunun düşük olduğu alanlarda yapılır.
Sıcak, tozlu, nemli ve kirli yüzeylerde uygulanmaz. Başka bir böcek ilacı ile birlikte karıştırılmaz veya bir böcek ilacı kullanılmış alanda kullanılması önerilmez.
Uygulama miktarı böcek istilasına uğrayan yerin birçok özelliği ve büyüklüğü göz önüne alınarak bırakılır.
Jel İlaçlamada Domino Etkisi: Mücadele açısından en önemli özelliklerinden birisi ise domino etkisi olarak tanımlanan ilaçlamanın etkisinin birçok böceğe ulaşmasıdır. Burada her bir böceğin gelip yemi yemesi gerekmez.
Yemi alarak yuvaya taşıyan böcek ve onun dışkısı, ölüsü ile beslenenler de, aynı hamam böceği jel ilacının etkisinden dolayı ölüme neden olur.
Tablet İlaçlarla Hamam Böceği İlaçlama Günümüzde büyük market ve eczanelerde bireysel kullanıma uygun olan tabletler satılmaktadır.
Bu tabletlerin genel prensibi, haşereyi etki alanı dışında tutmak üzerine kuruludur. Yani tablet, konulduğu alanın çevresindeki bir kısım bölgeye hamam böceklerinin gelişini durdurur.
Fakat üremeyi durdurmaz. Bu nedenle tamamen yanıltıcıdır. O bölgede hamam böceği görülmediği için böcek yok sayılır.
Oysa 1 metre ötede yeni bir yuvalanma ve üreme başlar ve popülasyon yükselene kadar da bu durumu fark etmek zorlaşır.
Bu da zaman kaybı, maliyet kaybı ve psikolojik olarak olumsuz etkilere neden olur. Hamam Böceği Gözlem Monitörleri Hamam böceği ilaçlaması ile birlikte kritik kontrol noktalarında özel çekici feromona (cinsel çekici) sahip küçük yapışkan levhalar kullanılabilir.
Bu levhalar küçük kareler halinde özellikle yuva veya kaynak alanlara yerleştirilerek, hamam böceği aktivitesinin izlenmesi hedeflenir. Duruma göre yapışkan levha üzerine hamam böceği jel ilacı da konulur.
Böylece çekiciliğin yükseltilmesi hedeflenir. Örneğin bir üretim alanında veya mutfakta tezgah altı, elektronik cihaz çevreleri,
Antalya İlaçlama
derin dondurucular gibi noktalarda kullanılan gözlem monitörü bize hem o bölgede erişkin hamam böceği mevcudiyeti, hem de yoğunluğu hakkında bilgi verir.
Hamam Böceği İlaçlama Öncesi ve Sonrasında Yapılması Gerekenler Bebek, hasta ve evcil hayvanlarınızı ortamdan uzaklaştırın. Uygulama ortamında özellikle ilaçlanan alanlarda “30 gün” ıslak temizlik yapmayın.
İlaçlamayı profesyonel bir firmadan alın ve gelen uygulama teknisyeninden sizi konu hakkında bilgilendirmesini isteyin.
Tespit ve önerilerini mutlaka dikkate alın. İlaçlama ile birlikte hemen böceklerin yok olmayacağını bilin ve en az 30 gün aktivitenin azalarak yok oluşunu gözlemleyin.
Fiziksel iyileştirmelerin mücadelenin temel prensiplerinden olduğunu unutmayın. Haşereye neden olacak diğer etmenleri de mutlaka hesaba katın.
(İşletme için tedarikçi hareketleri, temizlik ve bakım süreçleri veya daireler için taşınma ve tadilatlar ile ortak alanda oluşan riskler gibi.
İlaçlamaları belli aralıklarla veya duruma göre periyodik olarak devam ettirin. Hamam Böceğinden Korunmak için Bireysel Olarak Yapılacaklar
Hamam böceklerinin bulunabileceği yerlerde (özellikle mutfak ve banyo) hijyenin sağlanması, yiyecek ve su kaynaklarının ortadan kaldırılması, ulaşımlarının engellenmesi,
hamam böcekleri için yuva anlamına gelen yarık ve çatlakların onarılması, izole edilmesi, binaların her alanının temizlenmeye uygun şekilde düzenlenmesi,
dışarıdan gelen paket ve yiyeceklerin kontrol edilmesi, örneğin market alışverişi sonrası torbaların hamam böceği yumurtası gelmesi riskine karşı kontrol edilmesi, havalandırmanın sağlanması ve rutubete izin verilmemesi.